Taal, een communicatiemiddel
Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en non-verbale communicatie. Bij verbale communicatie wordt gesproken en bij non-verbale communicatie niet. Over de hele wereld worden ongeveer 5000 talen gesproken. In deze special worden verschillende talen besproken en komen ook verschillende manieren van communicatie aan bod zoals: Brailleschrift, pen, potlood, doventaal etc.
Taal is het belangrijkste middel om te communiceren. Die taal bestaat uit woorden die iets betekenen. Vroeger hebben mensen afspraken gemaakt over de betekenis van die woorden. Taal is dus eigenlijk het leren van afspraken die gemaakt zijn. Het leren van die afspraken begint al vanaf de geboorte. Voor het eerste levensjaar leren baby’s hun eerste woordjes, zoals ‘mama’ of ‘papa’. Meestal zijn dit woorden die baby’s al vaker hebben gehoord. Een half jaar na de geboorte kennen baby’s tussen de 50 en 200 woorden en dit aantal stijgt in de loop van de jaren. Zo kent een kind dat naar de basisschool gaat zo’n 10.000 woorden. Aan het einde van de basisschool is dit aantal opgelopen tot ongeveer 40.000 woorden. Na de basisschool leert een kind gemiddeld 20 woorden per dag.
Lees meer over talen in een van onze artikelen.
Het alfabet is genoemd naar de Griekse letters alfa en bèta, samengevoegd alfabet. Alfabet betekent een reeks lettertekens in een vaste volgorde, waarmee de klanken van een taal worden genoteerd.
Een balpen een is vorm van tekengerei. Een balletje dat langs de inkt gaat die in de pen zit zorgt ervoor dat ermee kan worden geschreven.
Om te lezen heb je niet per se je ogen nodig. Blinden gebruiken hun vingers om te lezen. Gemakkelijk is dit echter niet maar het is wel de enige manier voor een blinde om zelf eens een tijdschrift of…
Doofheid betekent slecht of niet horen. Mensen die doof zijn hebben vaak beschadigde trilharen waardoor ze niets of nauwelijks iets kunnen horen. Met een speciale taal, gebarentaal, kunnen dove mensen…
Hiërogliefen zijn een oud Egyptisch beeldschrift. Schrifttekens in de vormen van mensen, dieren of dingen worden hierbij in bijvoorbeeld stenen gegraveerd. Dit beeldschrift is een dode taal, het word…
Interpunctie is het gebruik van leestekens in een tekst. Hieronder verstaan we o.a. komma’s, punten en aanhalingstekens. Het woordenboek zegt het volgende over interpunctie: interpunctie [in·ter´punc·…
Een potlood is een middel om mee te schrijven, gemaakt van hout, klei en grafiet. Door er mee te schrijven ontstaat er een tekst, tekening of dergelijke op papier. Naarmate een potlood vaak wordt gebr…
Taal is een middel om te communiceren, om iemand iets duidelijk te maken. Er zijn twee soorten communicatie: verbale- en non-verbale communicatie. Bij verbale communicatie wordt gesproken en bij non-v…
Gepubliceerd door Bartw op 10-03-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.