Heelal, planeten, sterren, zwarte gaten
Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels met sterren en planeten in het heelal.
Het heelal is ongeveer 15 miljard jaar geleden na de oerknal ontstaan. Tijdens die explosie ontstonden er allemaal deeltjes die in het begin wel een biljoen graden heet waren. Langzaam koelden die deeltjes af en daaruit is het sterrenstelsel ontstaan. Een sterrenstelsel is een verzameling van miljoenen of miljarden sterren met veel gas en stof.
In deze special kun je artikelen vinden over: planeten, sterren en het heelal.
De aarde is vanaf de zon gezien de derde planeet uit het zonnestelsel. Het is de enige planeet waar leven is en er is volop water te vinden. De aarde heeft één maan, die gewoon ‘maan’ wordt genoemd.
Het heelal is een grote ruimte met planeten, sterren, zwarte gaten, meteoren. Het zonnestelsel is een van de stelsels met sterren en planeten in het heelal.
Jupiter is de eerste planeet voorbij de planetoïdengordel. Deze planeet is het grootste en het zwaarst: even zwaar als alle andere planeten uit het zonnestelsel bij elkaar. Jupiter bestaat bijna volle…
Een maan is een brok steen die in een baan rond een planeet zit. De aarde heeft slechts één maan, die gewoon ‘maan’ wordt genoemd. Jupiter en Saturnus hebben er meer dan twintig. De maan van de aarde…
Mars is vanaf de zon gezien de vierde planeet uit het zonnestelsel. Hij verschilt niet veel met de aarde: er zijn seizoenen (die overigens wel twee keer zo lang duren) en het is er niet te heet of te…
Mercurius is de planeet die het dichtste bij de zon staat, op zo’n 60 miljoen kilometer afstand. Aan de kant van de zon kan het wel 400 graden worden. De andere kant is een stuk kouder, ruim –150 grad…
Neptunus is vanaf de zon gezien de achtste planeet in het zonnestelsel. Net als Jupiter, Saturnus en Uranus is ook Neptunus een gasplaneet. Daarnaast is hij ongeveer even groot en zwaar als Uranus en…
Planetoïden zijn hele kleine planeetjes. Deze miniplaneetjes zweven in een baan rond de zon tussen de banen van Mars en Jupiter. Dat wordt de planetoïdengordel genoemd. Het kan voorkomen dat zo’n plan…
Pluto is vanaf de zon gezien de negende planeet in het zonnestelsel. Velen vinden dat de benaming ‘planeet’ te veel eer zou zijn voor dit hemellichaam dat niet groter is dan 2300 kilometer. Pluto ís e…
Sedna is een planetoïde in het zonnestelsel. Deze planetoïde heeft een doorsnede tussen de 1200 en 1700 kilometer. De afstand tot de zon bedraagt ca. 10 miljard kilometer.
Uranus is een planeet waar men nog niet veel van af weet. Hij is namelijk behoorlijk laat ontdekt. Uranus is een gasplaneet waar het behoorlijk koud is: -215 graden Celsius. De planeet heeft 25 manen,…
Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet in het zonnestelsel. De planeet heeft ongeveer dezelfde grootte en zwaarte als de aarde. Het is er alleen veel heter, meer dan 450 graden Celsius.
De zon is een enorm hete bol gas waar negen planeten in banen omheen bewegen. Hij is in vergelijking met andere sterren niet echt bijzonder. Maar zonder de warmte en licht die de zon geeft zou het een…
Gepubliceerd door Bartw op 10-03-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.